Gilde De Graven is een maatschappelijk betrokken vrijwilligersorganisatie. Kennisoverdracht is het sleutelwoord binnen het Gilde! De vrijwilligers zetten zich gemotiveerd en belangeloos in om hun kennis, kunde en ervaring met veel enthousiasme aan iedereen over te dragen en zo een steentje bij te dragen aan de samenleving. Belangrijk is dat zowel de vrijwilligers als de deelnemers plezier hebben in wat ze doen.

De vrijwilligers verzorgen een gevarieerd pakket:
• Cursussen en workshops;
• Wandelingen;
• Lezingen en presentaties;
• Reizen, excursies en andere activiteiten.

Gilde heeft de beschikking over een mooie locatie naast het Gemeenschapshuis in Munstergeleen. Het thuishonk heeft prachtige, grote lokalen met veel gratis parkeergelegenheid en in de pauze kan gebruik gemaakt worden van de gezellige bar van ’t Trefpunt.

De herkomst van onze deelnemers en cursisten gaf de sleutel tot de naam Gilde De Graven (voorheen Gilde Westelijke Mijnstreek). Ze komen vooral uit de gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Stein, Beekdaelen, Echt-Susteren en de Selfkant (D). In en tussen deze gemeenten ligt Landschapspark de Graven.

Landschapspark De Graven is voortgekomen uit een samenwerkingsverband dat eind vorige eeuw is opgericht, om een toegankelijk gebied met hoogwaardige natuur te realiseren. Bekende onderdelen zijn kasteel Terborg, de Schwienswei, het Geleenbeekdal, de Muldersplas en de omgeving van de Biesenhof en de hellingen bij Sweikhuizen.
Het gebied kent een enorme oppervlakte van 5700 hectare. Een groot aantal projecten is gerealiseerd inclusief een ecologische verbindingszone naar het Maasdal. In dit prachtige gebied is de recreatie voor de bevolking mogelijk gemaakt door het aanleggen van routenetwerken voor wandelaars, fietsers en ruiters.

Gilde de Graven wil hoogwaardige cultuur, educatie en ontspanning aanbieden aan iedereen die daar behoefte aan heeft. En de prijzen zijn aantrekkelijk omdat het Gilde een vrijwilligersorganisatie is en bovendien de steun geniet van diverse gemeenten in het werkgebied.

Gilde de Graven is aangesloten bij Stichting Gilde Nederland; een koepelorganisatie van circa 50 zeer actieve Gilden. Bij deze Gilden, verspreid over heel Nederland, delen vrijwilligers belangeloos hun kennis, kunde en ervaring. Met tijd en aandacht.