12 en 15 juni ’24
Start: bij de Pancratius-kerk in de Pancratiusstraat… Naast de kerk bevinden zich o.a. enkele oorlogsgraven en de rustplaats van Pater Karel Houben.  Verzamelen bij het kantoor van Gilde De Graven.
Munstergeleen is gezegend met veel buitengebied aan weerszijden van de Geleenbeek. Wij,wandelaars,kunnen er,niet gehinderd door autoverkeer, ons hart ophalen.. Hier ontwikkelde zich een nieuwe natuur. O.a. de Windraak en de Hondskerk. Niet voor niets lopen hier verschillende lange wandelingen: Het Pieterpad en het Pelgrimspad en een N.S.-wandeling.
Via de Eekerweg, Putherweg en de Stokselweg liepen we door het natuurgebied richting Puth. Licht stijgend omhoog. Langs akkers en fruitweiden..Prachtig uitzicht op de kerk van Puth en het Hondskerkerbos..Boven bij mijn groenten-boer, links af over een pad achter de eerste woningen van Puth. Mooie tuinen..Op de Weidenweg,linksaf, licht dalend naar beneden..Met onze blik op het Hondskerkerbos. Wat een natuur..Grote,uitgestrekte akkers langs de Putherberg. Als je met de fiets bent,hoef je hier niet te trappen..Bij een houten bever rechtdoor tot bij een 3-sprong met rustbanken. Overal zag je houten nestkastjes, gemaakt tijdens een cursus van Het Gilde..Hier rechts omhoog over een kronkelende weg,langs een mooie bosrand..Ter hoogte van een zitbank, ter ere van een Oirsbeekse huisarts naar links. Uitgestrekte korenvelden (lied des leeuwerik klinkt..) Een eindje verder kregen we een uitzicht op het gehucht Windraak..Naar beneden. Halverwege over een pad naar de Heemtuin..
Hier werden we hartelijk ontvangen, door een van onze trouwe wandelaars : Jan Weerts..Koffie en heerlijke vla stonden al op ons te wachten..Daar zaten we.Midden in de natuur met het zonnetje als toegift..Na een begeleide rondgang door vrijwilligers met een hart voor de natuur..Geweldig.!  Ik zat stilletjes op een bank en zong zachtjes in mezelf:“Geneet van ut laeve, zo lang es-te kens..!”
Van hieruit was het nog ..een klein stukje terug naar de start..