25 juni ’24

Start vanaf de grote parkeerplaats bij het klooster en het kasteel Wittem. Onder leiding van de gidsen: Leon Roebroek ,Leo Happel en Math. Sangen.
De kloosterkerk van St. Gerardus, de beschermer van reizende mensen!. Wittem noemt men wel eens het hart van het heuvelland. Het klooster Wittem was vroeger een opleidingsklooster..Gerardus Majella was een Redemptorits . De klooster-broeder was een raadsman die hulp en uitkomst bood aan vele mensen.Nu nog komen hier zo’n 150.000 bedevaartgangers per jaar. Bij de start passeren we Chateau Wittem. Het prachtige kasteel is nu een hotel in een schilderachtige omgeving.
We staken de weg naar Gulpen over en gingen via een “stegelke” door een weiland, met hoog gras, naar hoeve “De Bek” aan de voet van de stijgende Gulpener berg.Die gingen we gelukkig niet op.We liepen over een smal paadje met overhangende struiken.Ook nog onder een omgevallen boom door..Rechts hadden we een mooi uitzicht op EuroPacs Gulpenerberg. Glooiende heuvels,slingerende landweggetjes,ruige bospaden en ..pittige klimmetjes.
Tijdens de wandeling zien we veel veldkruisen en kapellen.We wandelen van kruis naar kruis.Zo houden de mensen in deze omgeving de herinneringen aan de oorlog Levend.Vandaar de naam :Herdenkings-wandeling. Hoe hoger we komen ,hoe stiller het wordt…Boven bij enkele banken, met een uitkijk over de prachtige golfbaan van de Golf en Country Club Wittem is een kleine pauze. Het is de oudste golfclub van Limburg. En de hoogstgelegen golfbaan in Nederland..Verscholen in de natuur.!!
Na de pauze door het mooie bos..Naast ons metershoge varens en boven ons een symfonie van kwetterende vogels..Wat wil je nog meer.. De afdaling door bos en weilanden met een panoraal uitzicht op Mechelen. In de verte de T.V-toren in het Eijserbos en de hooggelegen kerk van Vijlen..We daalden af door een holle weg,ontstaan door erosie en kwamen uit bij een fraaie Limburgse vakwerkboerderij “Hoeve de Plei”. In het centrum van Mechelen hadden we een gezellige pauze bij hotel “La Griglia” De eigenaar kwam uit Kosovo.
Bij het voorlopen door Leon en ik, vond Leon een hotelkaart..Hij legde de kaart duidelijk op een muurtje..Een eindje verder stonden twee chique dames een beetje paniekerig te doen..Je kent Leon, hij bood hulp aan..Ze waren hun hotelkaart kwijt.
Geen paniek..Leon bracht de dames naar de gevonden kaart..De gelukkige dames gaven me LEON toch  een knuffel…En ik stond er bij en keek erna..Ik had alweer pech..
Na de pauze daalden we af naar Partij en zo naar de parkeerplaats in WITTEM.

Tot ziens op de volgende lange wandel in Opoeteren (B) Hoge Kempen. 24 sept.  Groetend Math Sangen, Gildegids