Domotica staat voor elektronische communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in de woning en woonomgeving voor bewoners en dienstverleners. Domotica (ook wel huisautomatisering of smart homes genoemd) is het toepassen van elektronica en huisnetwerken bij de automatisering van processen in en om een woning, in het belang van een betere kwaliteit van wonen en leven.
Domotica wordt al ruim 20 jaar gezien als het gouden ei om de zorg efficiënter te organiseren. Toch wonen wij nog niet massaal in een woning vol met slimme sensoren. Dit terwijl er een groot tekort is aan het aantal vrijwilligers, mantelzorgers en zorgverleners, voornamelijk in sterk vergrijzende gemeenten. Maar waarom gebruiken wij nog niet massaal domotica? En wat is nu eigenlijk domotica? En welke ontwikkelingen kunnen wij de komende jaren verwachten? En wat is de invloed van de COVID-19 pandemie op het (toekomstig) gebruik van domotica?
Gilde De Graven heeft met Joël Fliek een absolute topdeskundige in huis om een en ander haarfijn uit te leggen. Hij is adviseur zorg & domotica (RO groep) en onderzoeker naar de empathische Woonomgeving (TU/e). Hij doet al enkele jaren onderzoek naar hoe ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen met behulp van domotica. Niet vanuit een technologisch perspectief, maar door een empathische bril, vanuit de eindgebruiker.
Aanvullende informatie en hoe je kunt inschrijven kun je vinden onder de menuknop LEZINGEN.