
Bijen en ons voedsel
Bijen en andere insecten voorzien door hun bestuiving in een opmerkelijke bijdrage aan ons voedsel.
In deze lezing staan we stil bij hun bijzondere eigenschappen, hun leefgewoonten, en het wankele evenwicht dat er is ontstaan om als soorten voort te bestaan.
Wetenschappers als Steiner en Einstein hebben er opmerkelijke uitspraken over gedaan!
Bijen maken een belangrijk onderdeel uit van het ecosysteem. Ze zorgen voor een biodiversiteit die de natuur nodig heeft.
Veel planten dragen pas vrucht nadat insecten het stuifmeel van de ene naar de andere bloem hebben overgebracht. Dit geldt ook voor fruit-, groente- en zaadteelt. Vooral de bijen en hommels leveren met hun bestuiving een belangrijke bijdrage aan de teelt van appels, peren, kersen en aardbeien. Ook in de kas worden bijen en hommels ingezet om kasgroenten, zoals tomaten, aubergines, paprika en komkommer te bestuiven.
Bijen leveren ons allerlei producten. De bekendste daarvan is honing. Bijen gebruiken honing als voedsel. Al eeuwenlang wordt bijenwas gebruikt om kaarsen, zeep en allerlei andere producten van te maken. Stuifmeel bevat grote hoeveelheid vitamine B12. En dan is er nog het wonderlijke goedje, propolis. Dit goedje beschermt het bijenvolk tegen allerlei ongewenste indringers en werkt ontstekingsremmend, bacterieremmend en heeft allerlei bijzondere eigenschappen. Niet alleen voor de bijen, maar ook voor ons. Ook koninginnengelei wordt door bijen gemaakt. Het versterkt het immuunsysteem en verzorgt de huid en het haar.
De lezing wordt gegeven door imker Peter Keulers.
Weer
