De wondere wereld van de traan
Huilen, wat valt daar over te zeggen? Misschien dat we het doen als we verdrietig zijn, en dat het dan oplucht. Mogelijk merkt iemand ook nog op dat mannen het minder vaak doen dan vrouwen. Hoe kan het dan dat een emotiepsycholoog zich daar zo’n 30 jaar mee heeft beziggehouden? Is er dan nog echt zoveel meer over te vertellen?
In deze lezing komt Ad Vingerhoets met heel veel verrassende feitjes en weetjes over huilen en tranen. En wat vooral blijkt: veel van de ideeën die we hebben over tranen en huilen kloppen helemaal niet, of op zijn best maar voor de helft. Waar komen onze tranen vandaan? Kunnen dieren ook huilen met tranen? Hoe ontwikkelt ons huilen zich als we ouder worden? Wat maakt ons zoal aan het huilen? Kunnen we ook huilen van geluk? Hoe beïnvloedt huilen de huiler zelf? Lucht het op? Is het gezond? En hoe beïnvloedt het anderen? Waarom huilt de een meer dan de ander? Huilen goede en oude mannen meer dan slechte en jonge mannen? Bestaan krokodillentranen? Wat is precies de functie van huilen?
Na de lezing zul je voortaan met een heel andere blik kijken naar iemand die huilt (inclusief jezelf) en zul je begrijpen dat het vrijwel altijd gaat om een poging om verbinding te maken.
Ad Vingerhoets (1953) is emeritus hoogleraar Emoties en Welbevinden van Tilburg University. Hij was verbonden aan het Departement Medische & Klinische Psychologie. Zijn expertise ligt op het gebied van stress en emoties, en kwaliteit van leven. Met nam zijn onderzoek naar vrijetijdsziekte, heimwee en nostalgie, maar vooral huilen trok veel (inter)nationale belangstelling van de geschreven pers en van radio en TV en, tegenwoordig, podcastmakers. Onlangs nog wijdde de New York Times een groot artikel aan zijn onderzoek. Naast zijn vele publicaties in internationale vaktijdschriften, was hij medeauteur van het Gezondheidsraadrapport Stress en Gezondheid en schreef hij ook populaire boeken en artikelen over, onder andere, de liefde (De ondraaglijke lichtheid van de liefde), huilen (Tranen: Waarom mensen huilen) en, zeer recent, emoties (De emotionele mens). Hij hield een TEDx lezing, trad meerdere keren op voor de Universiteit van Nederland, en sprak en gaf workshops op vele congressen en (inter)nationale festivals, alsmede theatercolleges in verschillende theaters.