Historisch brouwen in Geleen
Het nodige enthousiasme afgelopen jaren van de aanwezigen tijdens de eerder gehouden lezing, cursus en proeverijen “Leven in de brouwerij”, wordt vervolgd door een tocht door de tijden van het bier. We doen dat samen in twee avonden!
Bier is zo oud als brood. Het brouwen in oude tijd met graansoorten die verdwenen zijn leverde heel ander bier op dan wij nu kennen. In de middeleeuwen brouwen gilden en kloosters hun bieren. Per persoon werd viermaal zoveel bier gedronken dan nu! De ingrediënten zijn beperkt en hop is aanvankelijk nog niet in gebruik. Daar gaat verandering in komen. In de laatste decennia van de 19e eeuw heeft elk dorp zijn eigen brouwerij. Met de komst van koelinstallatie (stoombrouwerij) gaan veel brouwers over op het brouwen van lager gistend bier. Pilsener wordt de standaard. Wij zijn opgegroeid met het bier uit fabrieken.
In de tweede avond beperken we ons tot de directe omgeving. Geleen kende in de afgelopen eeuwen als agrarische gemeenschap vele brouwerijen. Maar hoe smaakte hun bier? Tijdens deze presentatie proberen we hier samen een antwoord op te vinden! Stap voor stap gaan we door de tijd en het brouwproces.
Datums : 11 en 18 november
Schrijf je nu in voor deze lezingen en laat je verrassen!