
Leesclub Wim Krings
Onder leiding van Wim Krings is Gilde De Graven met een leesclub gestart.
Alleen met een boek op de bank is leuk. Maar het is nog leuker als je over het boek, de schrijver en literatuur kunt praten met anderen. Daarom komen mensen samen bij een leesclub. Een leesclub bestaat uit een kleine groep mensen die tijdens een aantal weken hetzelfde boek lezen. Daarna komen ze samen om te praten en te discussiëren over het boek.
De thema’s worden gekozen door Wim. Hij kiest ook, om praktische redenen de eerste twee boeken. Binnen de overige twee thema’s stelt Wim dan meerdere boeken voor om zo samen tot een keuze te komen.
Dit zijn boeken waarbij eenieder wordt uitgedaagd om datgene uit het boek te halen wat hij/zij belangrijk vindt maar ook om naar elkaar te luisteren en andere inzichten/indrukken op je laten in te werken. Aan de hand van een aantal vragen zal het gesprek vertrekken. Dit is de houvast en niet de “stelregel”.
Boek voor 9 mei :
Aisha Dutrieux : Het leven noemen
Het is 1994. Mira, enig kind uit een liefdeloos gezin, werkt als verpleegster in de thuiszorg. Ze heeft een dochtertje, Vera, van vier jaar oud. Mira en Vera leiden een klein, schijnbaar symbiotisch leven, ze hebben met vrijwel niemand contact. Mira lijdt aan het münchhausenby-proxysyndroom – met behulp van medicijnen maakt zij Vera opzettelijk ziek om aandacht te krijgen. Wanneer artsen argwaan krijgen, verhuizen ze. Telkens opnieuw. Jaren later, wanneer ze volwassen is, krijgt Vera een burn-out. In gesprekken met een therapeut probeert ze de puzzel van haar verleden te leggen – een verleden dat haar moeder glashard ontkent. Durft ze te vertrouwen op haar geheugen? Zal ze kunnen ontsnappen aan haar jeugd? En kan ze eindelijk beginnen met léven?
Boek voor 13 juni :
Oorlogsparadijs van Nico Dros
Nico Dros (Texel, 1956) studeerde geschiedenis in Amsterdam. Hij debuteerde in 1991 met de historische roman Noorderburen over de lotgevallen van een aristocraat die in de Franse tijd naar een vergeten dorp wordt verbannen. Het boek werd in 1992 genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs. In 1994 volgde de verhalenbundel Familiezaken en in 1999 Ter hoogte van het Salsa-paviljoen, een roman over een groep van Texel afkomstige jongeren die begin jaren zeventig in Amsterdam een eigen migrantenkolonie sticht.
In dit seizoen zijn er nog 3 bijeenkomsten.
Datums : 9 mei ,13 juni en 11 juli 2022
De groepsgrootte bedraagt minimaal 5 en maximaal 10 personen!
Weer
