
Lente Whisky cursus
Heb je interesse om eens te horen, en vooral ook te proeven natuurlijk:
-
hoe whisky wordt gemaakt
-
wat de verschillen zijn tussen Blended en (Single) Malt Scotch Whisky,
Ierse Pot Still Whiskey, Amerikaanse Corn, Wheat, Bourbon en Rye Whiskey
-
hoe groot de invloed van de vatrijping en/of finish op de smaak is
-
wat karakteristieke smaken van de verschillende whiskyregio’s in Schotland zijn
-
hoe whisky uit andere landen dan Schotland smaakt
-
hoe enorm de smaken binnen 1 whiskyregio kunnen verschillen
-
hoe verschillend de producten van zelfs 1 distilleerderij kunnen smaken?
De tweede whiskycursus die Nico Meijboom voor Gilde De Graven gaat verzorgen bestaat uit 3 afzonderlijk te boeken avonden waarin tenminste 6 x 2 cl whisky wordt geschonken met een gemiddeld alcoholpercentage van 52% (te veel dus om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen). Deze avonden zijn ook zonder voorkennis van de eerste cursus te volgen, want Nico neemt u mee in de geschiedenis van de distilleerderij en het verhaal van de whisky die u gaat proeven.
14 maart 2025 : Luxe en zeldzame whisky uit Campbeltown
Op deze avond staat de Springbank distilleerderij centraal. Deze klassieke distilleerderij produceert 3 soorten single malt: Hazelburn (ongeturfd en 3 keer gedistilleerd), Springbank (licht geturfd en 2.5 keer gedistilleerd) en Longrow (zwaar geturfd en 2 keer gedistilleerd). Daarnaast ook een expressie van Glengyle (Kilkerran) en Glen Scotia op het programma. Er worden bijzondere edities geschonken die moeilijk te vinden zijn en inmiddels verzamelwaarde hebben.
Op de volgende website staat nog meer informatie: https://www.whiskymonitor.nl/proeni01.htm
Wat mensen schreven over de eerdere avonden :
Wij als beginnende whisky Drinkers hebben enorm genoten van deze avonden.
De zeer uitgebreide deskundigheid van Nico heeft voor ons een tot een grote verrijking van de kennis over Whisky gezorgd. Ik kan me geen enkele vraag herinneren waar hij geen antwoord op had.
Nico zorgde voor een uitgebreid pakket aan smaken van fruitig tot stevig peated, de diverse grassoorten die gebruikt kunnen worden, de geschiedenissen van diverse distillery’s. De regels en wetten van de bekendere whisky landen.
Uiteindelijk hebben we ca. 20 soorten mogen ruiken, proeven en ervaren waarbij regelmatig speciale edities onze smaakpapillen hebben gestreeld.
Het waren mooie avonden in een prettig gezelschap, doordat het drie avonden waren leer je de deelnemers steeds beter kennen.
Wij waren en zijn erg enthousiast en kijken uit naar de volgende proeverij.
Chapeau 👍🏻 en Sláinte.
Arno Tummers en Cindy Mulleners
Het zijn drie goed verzorgde avonden geweest met zes Whiskys per avond , en nog een enkele bonus.
Nico Meijboom vertelde heel gepassioneerd over de streken de brouwerijen het proces en natuurlijk de whiskey’s en graansoorten.
De keuze van de whisky was mooi opgebouwd,en begeleid met stokbrood, kaas en chocolade.
Het geld dubbel en dwars waard.
Ook de brochure die we meekregen over de geproefde whiskey’s met uitleg was een welkome en goedverzorgde aanvulling op de avonden.
Gerard Scholtes
“Als beginnend whiskydrinker wist ik niet wat ik moest verwachten. Ik moet zeggen dat ik niet teleurgesteld werd. Nico is een gepassioneerde whiskydrinker en deelde zijn ervaringen en kennis met ons. Ik ben heel veel wijzer geworden over zowel het stookproces, de verschillende distilleries en vooral hoe ruik, proef en beleef je whisky. Ik weet zeker dat ik één of meerdere van de vervolgavonden zal bezoeken”.
Paul van Nuil
Weer
