
Leven in de brouwerij
Bier is zo oud als brood. Marketing mensen van biergiganten pronken met hun vermeende ouderdom, tradities, bronwater en ander natuurlijk moois. Maar de overnames volgen elkaar snel op. Hun producten worden daardoor slechts door enkele wereldmerken bepaald, zoals Heineken en Amstel.
Maar daarnaast is er wereldwijd sprake van een gigantische kentering! Alle Stadsbrouwers en microbrouwerijen samen overtreffen de wereldmerken in elk opzicht.
Tijdens deze lezing gaan we terug in de tijd. Want het brouwen in de oude tijd met graansoorten die verdwenen zijn, leverde heel ander bier op dan wij kennen.
In de middeleeuwen brouwden de gilden en kloosters hun bieren. Per persoon werd viermaal zoveel bier gedronken dan nu! Vooral omdat het bier beter was dan het drinkwater.
De ingrediënten waren beperkt en hop was nog niet in gebruik. Maar daar ging verandering in komen. Want in de laatste decennia van de 19e eeuw had elk dorp zijn eigen brouwerij.
Met de komst van koelinstallaties (stoombrouwerij) gingen veel brouwers over op het brouwen van lager gistend bier. Pilsener wordt dan de standaard.
Tijdens de lezing wordt het brouwproces stap voor stap uitgelegd.
Verder komen aan bod: lager- en bovengistend bier, hopsoorten, moutsoorten, bierstijlen en smaakprofielen.
Natuurlijk gaan we ook verschillende biersoorten proeven. En met de liefhebbers gaan we later naar een klein brouwerijtje. Kijken en proeven met een hapje erbij. (op eigen rekening)
De lezing en proeverij worden gegeven door Peter Keulers. Bierkenner ten top!
Weer
