
Liever honing dan suiker?
Het gebruik van suiker neemt jaarlijks toe. Omdat de kosten laag zijn is het in allerlei voeding verwerkt. Zo veel dat het lijkt dat we er geen idee meer van hebben. Het bewustzijn neemt echter toe.
Maar wat is suiker eigenlijk? En hoe worden de diverse soorten in je lichaam verwerkt? Onze hersenen hebben suiker nodig. Suiker voorziet de cellen in ons lichaam van brandstof. Spieren, organen en het zenuwstelsel hebben die brandstof nodig om goed te functioneren.
Is honing gewoon suiker, zijn er verschillen? Als je besluit geen geraffineerde suiker meer te eten, denk je wellicht aan honing als vervanger. Honing is op zich een natuurlijk product, maar je moet er wel mee oppassen. Supermarkthoning is namelijk lang niet altijd zo natuurlijk, vaak is er zelfs suikerwater aan toegevoegd. Dan zit je dus alsnog suiker te eten! Er is dus honing en honing.
Het grootste verschil is dat suiker van de suikerbiet of riet en honing van een bij of liever gezegd bloemen afkomstig is. Een tweede verschil is dat suiker een lang productieproces kent, waardoor veel vitamines en mineralen verloren gaan, terwijl honing minimaal verhit wordt en daardoor deze voedingsstoffen behoudt. Honing van de imker wordt niet verwarmt, (niet-biologische), honing uit andere landen kan op hogere temperatuur verwarmd zijn. Bij deze hogere temperaturen kan de voedingswaarde verminderen. Honing bestaat uit suikers , water, enzymen, stuifmeel en mineralen.
Aan het slot van deze lezing gaan we proeven: Suiker, supermarkthoning en echte honing.
De lezing wordt gegeven door imker Peter Keulers.
Weer
