
Geannuleerd i.v.m. te weinig deelnemers
Luisterkring klassieke muziek 2
Klik op het volgende symbool om de muziek te stoppen/hervatten !Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier aan de hand van luistervoorbeelden klassieke muziek uit. Dit jaar zijn er 4 luistermiddagen! Tijdens deze bijeenkomsten gaat u vooral genieten, krijgt U achtergrondinformatie en wordt u geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig. DAG: maandagmiddag van 15.00-17.00 uur, met pauze in de bar. DATA: 6, 13, 20, 27 maart 2023 PLAATS: de Grote zaal van Gemeenschapshuis ’t Trefpunt, Munstergeleen (home van Gilde de Graven). Lift is aanwezig. INSCHRIJVEN: vanaf nu kan per bijeenkomst worden ingeschreven, graag voor 1 maart 2023. PRIJS: per bijeenkomst € 10,--, waarbij de consumptie voor eigen rekening is. Het PROGRAMMA van de 4 middagen is als volgt: Op 6 maart:HET ONTSTAAN VAN KLASSIEKE MUZIEK: VAN MIDDELEEUWEN NAAR BAROK Omstreeks 550 voor Christus berekende Pythagoras met behulp van de monochord (een langwerpig kistje, waarop een snaar gespannen was die over een verschuifbare kam liep) de toonverhoudingen. In de eerste eeuwen na Christus raakte het Romeinse rijk in verval en in de 5e eeuw stortte het uiteindelijk ineen. Het Christendom werd de belangrijkste stabiliserende factor in West- Europa en de oudste genoteerde muziek is het Gregoriaans. Beroepsmusici, tussen aanhalingstekens, zijn hoofdzakelijk in dienst van de Kerk. Via Hildegard von Bingen en de Minstrelen komt muziek tot bloei aan het hof. En vanuit Spanje en Italië slaat deze kunstvorm ook uit naar Noord Europa. Van eenstemmigheid naar meerstemmigheid in de kerk en aan het hof. Op 13 maart:
MOZART: VAN KIND NAAR VOLWASSENE: WONDERKIND, IMPROVISATIETALENT, KUNSTIG, VROLIJK, MAAR SLORDICH, ONPRAKTISCH. Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren op 27 januari 1756 te Salzburg in Oostenrijk. Zijn vader, componist en viooldocent Leopold Mozart, onderwees de jonge Wolfgang Amadeus en diens oudere zus Nannerl in onder andere muziek. Het werd Leopold al snel duidelijk dat vooral zijn zoon uitzonderlijke muzikale talenten bezat: al toen hij slechts vier jaar oud was schreef Wolfgang zijn eerste composities (korte pianostukjes) en zijn pianospel en improvisatiekunsten waren van een verbazingwekkend hoog niveau. Leopold besloot dat zulk talent niet verloren moest gaan. Tussen 1763 en 1766 toerde de familie Mozart door heel Europa, waarbij ze ook Nederland aandeden. Wolfgang en Nannerl speelden in salons van rijken en edelen. Deze hele onderneming was een goede zaak voor Mozarts muzikale ontwikkeling, maar niet zozeer voor de financiën: zo verbleven ze eigenlijk iets te lang in London en moesten het uiteindelijk zien te rooien met een serie optredens in een herberg in Cornhill. Hierna ondernam Mozart (soms met zijn moeder en/of vader) nog meer muzikale reizen, waarvan die naar Italië misschien het bekendst zijn. Tussen de reizen door werkte Mozart in Salzburg onder contract voor de prins-aartsbisschop Hieronymus von Colloredo. Mozart hekelde zijn broodheer meerdere malen in brieven en op 8 juni 1781 werd hij na een stevige woordenwisseling ontslagen: 'met een flinke schop tegen mijn reet,' schreef Mozart een dag later in een verhitte brief aan zijn vader. Op 20 maart:
MOZART, VOLWASSEN IN EEN WERELD DIE IN BEROERING IS. We stappen in het leven van Mozart vanaf zijn 25ste. Hij is tegen de wil van zijn vader getrouwd met Konstanze Weber en er breekt een succesvolle periode in Wenen aan. Echter op het einde van de 18e eeuw komen miljoenen mensen in Europa in opstand tegen het systeem dat was gebaseerd op oude rechten en privileges die niet voorkomen uit wat je presteert, maar over je afkomst en milieu en dat eindigt in de Franse revolutie. Mozart heeft geen blauw bloed en behoort niet tot de aristocratie, waardoor hij gelijk wordt gesteld met bedienden. In het Wenen van Mozart draait het leven geheel rond het keizerlijke hof. Joseph II, zoon van Maria Theresia is inmiddels keizer. Met name de Italiaanse muziek wordt erg bevorderd en complete operagezelschappen en componisten worden naar Wenen gehaald en deze Italiaanse componisten zien in Mozart een bedreiging. Zij verspreiden de dolste leugens en de gemeenste praatjes die hem tot de dood achtervolgen en dit wordt ook nog eens voortdurend aangewakkerd door Salieri. Op 27 maart:
BACH EN ZIJN MATTHEUSPASSION VOOR DE GOEDE WEEK De Goede week, de week voor Pasen is voor de Katholieke kerk altijd belangrijk geweest. Vanaf de 5e eeuw wordt er al een soort passieverhaal door de priester gezongen, op 1 toon in het latijn, ook wel genoemd reciteren. Vanaf de twaalfde eeuw treedt een rolverdeling op voor 3 geestelijken: een lage stem voor Christus, een middenstem als verteller en een hoge stem voor de overige rollen zolas Petrus, Pilatus, Maagd, volk en soldaten. Vanaf ongeveer 1500 wordt de kerkmuziek meerstemmig en wordt aan het passieverhaal een koor toegevoegd. En natuurlijk de invloed van Martin Luther die in de buurt van Leipzig leeft en sterft in 1546. De Matthäus Passion is een treurzang en handelt over de laatste dagen van Jezus: het begint met ‘Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen’, en eindigt met ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’. Jezus is mens, heeft het moeilijk, lijdt pijn, heeft dorst en vraagt aan zijn vader om deze kelk aan hem voorbij te laten gaan. Aangezien na de dood van Bach het werk uit de mode geraakt en de muziek pas in 1829 gevonden wordt in een bibliotheek in Berlijn, weten wij niet hoe groot de bezetting was, we weten ook niet het tempo en bij de klavecimbel en orgel staan alleen de basnoten, want Bach speelde elf deze partij en had aan de grondtoon genoeg
Weer
Helder
12 °C
Luchtvochtigheid: 82%
