
Luisterkring klassieke muziek
Klik op het volgende symbool om de muziek te stoppen/hervatten !Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier aan de hand van luistervoorbeelden klassieke muziek uit. Tijdens 3 luistermiddagen gaat u vooral genieten, krijgt U achtergrondinformatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig.
MAANDAG 19 september 15:00 uur
ROBERT SCHUMANN, EEN MAN VAN UITERSTEN
Robert Schumann is de zoon van een bekende boekhandelaar in Zwickau, hij heeft naast muziek een grote interesse in poëzie. Het bijwonen van een concert van Niccolo Paganini in Frankfurt gaf de doorslag bij zijn beslissing zich helemaal aan de muziek te wijden. Schumann studeerde piano bij de befaamde Friedrich Wieck, maar een vinger-verrekking hinderde hem een loopbaan als pianovirtuoos of concertpianist te beginnen. Hij richt in Duitsland “Die Neue Zeitschrift für Musik” op. In de 46 jaar die hij leeft, laat hij een divers oeuvre na, 4 symfonieën, liederen en kamermuziek. Vader en dochter Wieck , maar ook de componisten Brahms en Mendelssohn spelen een grote rol in zijn leven, dat helaas eindigt in een psychiatrische kliniek in de buurt van Bonn. Robert Schumann geldt als de belangrijkste componist van de Duitse romantiek.
MAANDAG 26 september 15:00 uur
GIACOMO PUCCINI, DE POPULAIRSTE OPERACOMPONIST ROND 1900
Giacomo Puccini is, na Rossini en Verdi, de meest succesvolle Italiaanse operacomponist. Puccini wordt geboren in 1858 in Lucca, in een familie van drie generaties kerkmusici. Hij kan, op bevel, meesterlijke opera’s uit zijn mouw schudden. Hij stort zich volledig op een nieuw operaproject om dat tot een goed eindresultaat te brengen. Dat beklemtoont zijn genialiteit. Puccini’s werk verovert alle grote podia in de wereld en hij geldt als populairste opera componist rond de eeuwwisseling (1900). Hij houdt er een dure levensstijl op na en staat ook bekend als levensgenieter. Hij is dol op snelle auto’s en boten en jagen is zijn passie. Ook neemt hij het niet zo nauw met zijn huwelijk, minnaressen spelen een rol bij het ontstaan van zijn opera’s. In 1903 raakt hij gewond als gevolg van een auto ongeluk en in 1909 ontstaat een schandaal nadat zijn dienstmeisje zelfmoord pleegt. Puccini’s vrouw had haar valselijk beschuldigd van een verhouding met haar man. Puccini overlijdt in 1924 als gevolg van complicaties bij de behandeling van keelkanker, te Brussel, drie weken voor zijn 66e verjaardag. Zijn laatste opera, Turandot, blijft onvoltooid.
MAANDAG 3 oktober 15:00 uur
MOESSORGSKY “SCHILDERIJEN VAN EEN TENTOONSTELLING”
Het werk bestaat uit 16 stukken voor piano. Moessorgsky schreef het in 1874 naar aanleiding van een bezoek aan een tentoonstelling van het werk van Viktor Hartmann, die door diens vrienden ingericht was ter nagedachtenis aan diens overlijden in 1873. Moessorgsky was goed bevriend geweest met Hartmann. Met de groep vrienden hadden ze gestreefd naar een pure Russische kunst, een kunst zonder Westerse invloeden. De orkestratie van de “Schilderijententoonstelling” door Maurice Ravel, is verreweg de bekendste. Het is enigszins vreemd dat Ravel aan deze opdracht begon want hij had een hartgrondige hekel aan het feit dat anderen aan zijn werken knutselden. Zo weigerde hij te luisteren naar een transcriptie van Tzigane door de violist Jacques Thibaud. Ravels orkestratie is uitermate Frans van klankkleur, bijvoorbeeld door het veelvuldig gebruik van de saxofoon, de soms dunne strijkersklank, en de lichtheid van het komische deel ‘ballet van de kuikentjes in hun eierdopjes’.
DATA: 19, 26 september en 3 oktober 2022 van 15.00 tot 17.00 uur
Weer
