
PTSS (PostTraumatische StressStoornis) en de hulp van een assistentiehond
Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks). Je kunt je hierdoor zo slecht voelen dat het moeilijk is om de dagelijkse dingen te doen. Bij verschillende beroepsgroepen komt PTSS regelmatig voor. Niet alleen militairen kunnen hier last van hebben, maar o.a. ook mensen die bij de politie, brandweer of ambulancedienst werkzaam zijn (of geweest). Maar eigenlijk kan iedereen die traumatische ervaringen meemaakt en deze niet goed kan verwerken een PTSS ontwikkelen.
Jan Janssen (65) heeft 40 jaar bij de politie gewerkt in verschillende functies. Hij heeft in 2021 de diagnose “uitgestelde PTSS“ gekregen.
Werken bij de politie brengt risico’s met zich mee. Met soms zeer heftige gebeurtenissen.
Dit kan bij politiemensen leiden tot blijvende en ernstige fysieke en/of mentale klachten. Deze kunnen grote invloed hebben op de kwaliteit van hun leven.
Om bij te dragen aan verbetering van de kwaliteit van leven stelt de politie sinds kort een aantal hulpmiddelen ter beschikking. Als er sprake is van een door de politie erkende beroeps gerelateerde gezondheidsklacht PTSS, kan een politieman/vrouw mogelijk in aanmerking komen voor een assistentiehond. Een assistentiehond kan onder andere verlichting brengen bij spanningen, een gevoel van onveiligheid en/of grote onrust, waardoor de kwaliteit van leven kan toenemen.
Dat is niet alleen zichtbaar in de praktijk, maar wordt ook bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.
Jan wil graag in een twee uur durende sessie zijn verhaal vertellen en antwoord geven op jullie vragen samen met zijn hond Moos.
Weer
