
Verduurzamen 2
Deze tweede presentatie gaat over het samen als groep burgers verduurzamen van een wijk of dorp.
In deze presentatie komen de volgende vragen en thema’s aan bod.
Hoe zou onze toekomstige energievoorziening er in Nederland uit kunnen zien?
Mijn collega’s van de landelijke ingenieursvereniging KIVI hebben een rapport en een model opgesteld en berekeningen gemaakt, hoe onze toekomstige energievoorziening van stroom en warmte eruit zou kunnen zien.
Wat zijn energiecoöperaties en wat kunnen wij leren van de succesvolle projecten van Limburgse energiecoöperaties?
Wat is de Regionale Energie Strategie (Zuid-Limburg) en wat kunnen we hieruit leren voor onze eigen regio Westelijke Mijnstreek en de stad Sittard-Geleen en omgeving?
Vervolgens zoom ik in op Munstergeleen om na te gaan welke concrete mogelijkheden ik zie voor ons dorp om verder te verbeteren in haar energieverbruik.
Ik bespreek concrete mogelijkheden voor het verbeteren van zowel het elektriciteitsverbruik als het verminderen van het aardgasverbruik in een centraal gebouwencomplex in Munstergeleen.
Er zijn goede kansen voor verbetering in dit centraal gelegen complex in Munstergeleen bestaande uit gemeenschapshuis ’t Trefpunt, Sporthal Munstergeleen en Sportsociëteit Reuvers. Deze gebouwen zijn in eigendom van verschillende eigenaren, zodat er maatwerk nodig is voor de aanpak van al deze 3 gebouwen.
Op grond van eerste gesprekken met diverse personen, die betrokken zijn bij deze gebouwen zie ik goede mogelijkheden om het verduurzamen van 2 van deze 3 gebouwen gemeenschappelijk met inwoners van Munstergeleen en de ons omringende postcoderoos gebieden aan te pakken.
Deze voorstellen wil ik nader toelichten om ook draagvlak te peilen bij geïnteresseerden uit Munstergeleen én de ons omringende gebieden.
Het resultaat kan een win – win situatie zijn voor zowel inwoners uit Munstergeleen en het postcode gebied om Munstergeleen heen als van de beide eigenaren van de gebouwen in de vorm van een beduidend lagere energierekening.
Weer
