Dinsdag 28 mei ’24 Vertrokken we bij de kerk van Elen voor een wandel van 10 km. Elen is een heel rustig dorpje en we parkeerden de auto’s rondom de St.Pieterskerk.  Na de start ging het naar de Maas, naar de Pastoorsdijk. Langs de grind-werkzaamheden aan de Belgische kant. Met de bekende Belgische transportbanden. De grindwinning in Elerweerd zorgt voor een groot nieuw natuurgebied. Op de landkant zijn kleine dorpjes en historische steden ontstaan. Ook zijn er grootschalige akkers te zien. Her en der zien we Bijenhotels. Onder een zonnig gehemelte kwamen we in Heppeneert aan. Hier was de legende van de Kaartridder. Hij was verslaafd aan het kaartspel. Om genoeg geld te hebben verkocht hij zijn ziel aan de duivel. Toch behield hij zijn devotie voor St. Gertrudis. Na 7 jaar wachtte de duivel op de afrekening. Maar de ridder werd gered door tussenkomst van St.Gertrudis. Deze ontmoeting was op het bruggetje. Vandaar de naam :” Duivelsbruggetje”
De kerk van Heppeneert is een bekend bedevaartoord. Hier wordt Onze-Lieve-Vrouw van Rust vereerd. In een mooi aangelegd park treft men de uitstrooivelden aan..
In het Hepperhuys was onze pauze. We kregen hartelijke ontvangst in Het Hepperhuys, alles stond klaar. Heerlijke vlaai. We mochten kiezen en na de eerste kop koffie ,werden alle kopjes nog eens nagevuld..En we zaten er niet alleen. Hele groepen wielrenners namen plaats op de terrassen. Ook kwam er nog een bus aan met oudere bedevaartgangers. Gelukkig gingen die eerst naar de kerk. Heppeneert is een rij woningen langs de Maasdijk. We dwaalden door een geweldige tuin met grote beelden. Het leek alsof we van boven in de gaten werden gehouden. De zon ging steeds meer schijnen en de wandelaars werden steeds vrolijker. Onder weg passeerden we de stellingsmolen “De Hoop” Een van de mooiste molen van Vlaanderen.
Voldaan en dankbaar keerden we terug naar onze voertuigen in Elen.
Tot de volgende keer in Wittem. Leon, Ton en Math.